Vídeňský bramborový salát

Zdravý bramborový salát s naloženou cibulkou. Ideální jako lehká večeře, ale i skvělá možnost pro změnu při štědrovečerním menu.


5.02x
45 min
1×

Postup přípravy

Brambory očistíme a v celku je uvaříme ve slupce. Průběh vaření dobře hlídáme - brambory by měly zůstat pevné.

Zatímco se vaří brambory, připravíme si ostatní ingredience. Pažitku nasekáme nadrobno. Díky pažitce je salát osvěžující a vypadá krásně čerstvě. Cibuli pokrájíme na kolečka. Místo obyčejné bílé použijeme fialovou, která je jemnější. Stejně dobrou variantou může být řecká cibule. Cibuli zalijeme lžící vinného octa. Nejlepší je estragonový, ale můžeme použít i obyčejný hnědý. Osolíme ji a promícháme. Cibule takto nasákne octem a solí, díky kterému bude křehká. Tyto přípravné práce zkusme zvládnout co nejdříve, abychom mohli zpracovat brambory ještě zatepla.

Uvařené brambory oloupeme a ještě horké je nakrájíme na kolečka o šířce 1 cm. Nebojme se a zpracujeme ještě horké brambory. Čím dříve je zpracujeme a zalijeme vývarem, tím lépe jej vstřebají.

Brambory rychle promícháme s olejem, jarní cibulkou a vývarem. Množství vývaru je závislé na množství škrobu obsaženém v bramborách. Vývar tedy přidáváme postupně. Nakonec přidáme nasekanou pažitku, salát osolíme a přidáme pepř. Čím kvalitnější ingredience použijeme, tím lepší bude výsledek. To platí i pro pepř (nejlepší je čerstvě umletý) a pro sůl, která by měla být ideálně mořská.

Vídeňský bramborový salát podáváme ještě vlažný. Pokud jej ale rychle uschováme do lednice a sníme až následující den, bude stejně dobrý. Před podáváním necháme bramborový salát 30 minut při pokojové teplotě.
user-icon

autor Annie


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vídeňský bramborový salát

Zpět na recept