Plátky z vepřové kýty dušené na víně s batátovou krémovou omáčkou. Hlavní chod podáváme s bramborovými noky.
4 plátky | vepřová kýta |
1 ks | cibule |
150 g | batáty brambory |
150 ml | bílé víno |
1 ks | bobkový list |
podle chuti | |
---|---|
špetka | sůl |
špetka | mletý černý pepr |
na obalení | |
4 lžíce | hladká mouka |
podle potřeby | |
2-3 lžíce | olej |
300 ml | vývar zeleninový |
Vepřové plátky očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky a oloupané batáty nastrouháme nahrubo.
Na oleji zprudka opečeme plátky masa z obou stran dozlatova. Poté maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět cibulku, ke které vmícháme nastrouhané batáty a vše podlijeme vínem. Takto připravený základ za stálého míchání povaříme asi 3 minuty. Jakmile se alkohol odpaří vrátíme plátky masa, vše podlijeme vývarem, ochutíme bobkovým listem a celým pepřem a zakryté zvolna dusíme doměkka.
Měkké plátky masa vyjmeme, koření odstraníme a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a podle chuti osolíme, opepříme, případně zředíme vývarem. Do omáčky vrátíme plátky masa a vše zvolna podle potřeby prohřejeme.
Vepřové plátky v batátové omáčce rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky.
autor Jarka-P
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.