Plátky z vepřové kýty dušené na víně s batátovou krémovou omáčkou. Hlavní chod podáváme s bramborovými noky.
4 plátky | vepřová kýta |
1 ks | cibule |
150 g | batáty brambory |
150 ml | bílé víno |
1 ks | bobkový list |
podle chuti | |
---|---|
špetka | sůl |
špetka | mletý černý pepř |
na obalení | |
4 lžíce | hladká mouka |
podle potřeby | |
2-3 lžíce | olej |
300 ml | zeleninový vývar |
Vepřové plátky očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky a oloupané batáty nastrouháme nahrubo.
Na oleji zprudka opečeme plátky masa z obou stran dozlatova. Poté maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět cibulku, ke které vmícháme nastrouhané batáty a vše podlijeme vínem. Takto připravený základ za stálého míchání povaříme asi 3 minuty. Jakmile se alkohol odpaří vrátíme plátky masa, vše podlijeme vývarem, ochutíme bobkovým listem a celým pepřem a zakryté zvolna dusíme doměkka.
Měkké plátky masa vyjmeme, koření odstraníme a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a podle chuti osolíme, opepříme, případně zředíme vývarem. Do omáčky vrátíme plátky masa a vše zvolna podle potřeby prohřejeme.
Vepřové plátky v batátové omáčce rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena