Dobře očištěné a umyté koleno dáme do osolené vody spolu s česnekem a jednou očištěnou cibulí. Potom maso uvaříme do poloměkka. Když je maso uvařené, vybereme ho z vody.
Kůži kolena nařežeme do mřížky, aby se maso dobře propeklo. Potom ho posypeme kmínem, trochu osolíme a uložíme do vymaštěného pekáče nebo ohnivzdorné mísy. Druhou cibuli pokrájíme na kolečka a přidáme ke kolenu. Koleno pokapeme rozehřátým sádlem, podlijeme horkou vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
Nejdříve vepřové koleno pečeme přikryté, později koleno odkryjeme, aby kůže byla křupavá. Během pečení podle potřeby podléváme maso vodou a koleno potíráme vypečenou šťávou, do které rozmícháme potlučené hřebíčky.
Vepřové pečené koleno podáváme se sterilovanými cibulkami (šalotkami) nebo jen s hořčicí.