Jídlo poněkud náročnější na přípravu, ale máte-li rádi vnitřnosti, neodoláte.
Hodnocení
3.7
/ 5 (98x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý pepř
Mletý kmín
Podle potřeby
Mléko
Ostatní
Špek150 g
Hladká mouka 2 lžíce
Masový vývar1 sklenice
Vepřová ledvina600 g
Postup přípravy
Vepřové ledvinky pečlivě očistíme, zbavíme žláz a důkladně opláchneme studenou vodou. Pak je namočíme do mléka. Odmočené ledvinky nakrájíme na kousky.
Špek nakrájíme na kostičky a na pánvi jej rozpustíme. Přidáme ledvinky zbavené zápachu a orestujeme. Okořeníme kmínem, pepřem, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Ve vývaru si rozpustíme mouku a vše přilijeme k měkkým ledvinkám. Osolíme, případně dokořeníme podle chuti a povaříme.
Vepřové ledvinky na slanině servírujeme s rýží.
zrovna dnes dělám na oběd, včera vyčištěné, přes noc namočené v mléce, ráno 5x propláchnuté ve studené vodě a dočištěny,na cibulce s trochou papriky a mletého kmínu a nic nesmrdí a je to mňam s jasmínovou rýží
pajda
Re: ....k čištění
Ledvinky patří k našim nejoblíbenějším jídlům. Pokud jde o čištění, je nutné je rozkrojit napůl a dobře si je prohlédnout - všechno, co je bílé, musí pryč a tmavě červené části také. Máčení v mléce má jednu obrovskou výhodu: to, co se při prvním čištění neodkrojí, v mléce zbělá. Ledvinky se tak dají perfektně dočistit...jinak je dělávám na prudko, nedusím je, je škoda je připravit o chuť. Orestování celých ledvinek, jenom očištěných a případně naříznutých "do hřebínku" trvá cca 4 minuty po každé straně. K nim přidávám hřebínek ze slaniny, čerstvý pepř a trošku smetany do výpeku.
Honza
Re: ledvinky jsou sqelý
Jde to docela dobře i bez cibule a jako základ se dá použít skoro jakákoliv zelenina, třeba celer na kousíčky nebo zelená paprika, ale výborné jsou i jen tak na slanině, s kmínem, hodně mleté papriky a trošku podlít červeným vínem. Jenom škoda, že se musí tak dlouho čekat, než odsmrádnou :)
phlav
Re: ledvinky jsou sqelý
Souhlasím úplně:
1. Bez cibule NELZE. Snad to autorovi jen vypadlo.
2. Způsob čištění Vámi popsaný používám už léta, naprosto spolehlivý a relativně nejmíň pracný.Dokonce i moje děti už uznaly, že takto připravené ledvinky už nesmrdí a začaly je jíst. Zdravím phlav
Catchaba
Souhlasim... bez cibuloveho zakladu to neni ono. Jinak na ledvinkach nic tezkeho neni, jen si clovek musi dat praci je opravdu peclive vyrezat a odmocit :)