Skvělý recept na vepřové filé s kořeněnou kůrčičkou, který kombinuje šťavnaté kousky vepřového masa s kořeněnou omáčkou a zeleninou. Nakonec se maso nakrájí na porce, servíruje se s omáčkou a ozdobí se čerstvými bylinkami. Toto jídlo je bohaté na chuť a ideální pro rodinné večeře nebo speciální příležitosti.
sůl | ||
150 ml | vývar | |
3 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
50 ml | smetana | |
1 ks | citron | |
300 g | mrkev | |
1 lžička | koriandr | |
1 lžíce | škrob | |
1 lžička | jalovec | |
mletý pepř | ||
800 g | bílé zelí | |
1 lžička | celý pepř | |
500 g | vepřové filé |
Očistíme si zelí, omyjeme a nakrájíme na 3 cm široké proužky. Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme.
Maso omyjeme a osušíme. Rozdrtíme si koření a maso v něm obalíme. Necháme chvilku uležet. Pak maso pečeme zhruba 15 minut na másle (2 lžíce). Pak maso osolíme, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočinout.
Omyjeme si citron, nastrouháme kůru a vymačkáme z něj šťávu. Na másle (1 lžíce) si orestujeme nasekanou cibuli. Přibližně 3 minutky, přidáme zelí a mrkev a dusíme dalších 5 minut. Směs osolíme a opepříme. Přilijeme vývar, předáme smetanu a přikryjeme. Necháme 10 minut povařit a pak zahustíme škrobem. Směs dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a kůrou.
Maso nakrájíme na porce a na talíři upravíme se zeleninou. Ozdobíme čerstvými bylinkami.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena