2 snítky | tymián | |
225 ml | voda | |
2 ks | mrkev | |
2 snítky | rozmarýn | |
- | pepř | |
3 lžíce | olivový olej | |
1 ks | velká cibule | |
- | cibulka | |
225 ml | bílé suché víno | |
1 ks | bobkový list | |
2 ks | velká vepřová noha | |
2 ks | stroužek česneku | |
2 ks | řapíkatý celer | |
20 ks | cibulka k nakládání |
Nejprve si připravíme suroviny. Česnek nakrájíme na plátky, mrkev a řapíky celeru nadrobno. Jednu velkou cibuli také nakrájíme nadrobno. Tymián polámeme na kousky stejně jako 2 snítky rozmarýny. Nakonec pokrájíme i petrželku.
Maso nařežeme ze všech stran mělkými zářezy a do zářezů vložíme plátky česneku. V kastrolu rozehřejeme lžíci oleje na středně vysokou teplotu, přidáme mrkev, celer a cibuli a opékáme je za občasného zamíchání asi 10 minut.
Na zeleninu položíme maso, posypeme je tymiánem a rozmarýnou, přidáme bobkový list, víno, vodu a pepř. Přivedeme k varu a odstavíme. Kastrol přiklopíme dobře těsnící pokličkou a pokrm dusíme v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 a 1/2 hodiny, aby bylo maso velmi křehké.
Cibulky na nakládání dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme 1 minutu stát. Vodu slijeme, cibulky oloupeme. Na velké pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme cibulky, pánev částečně přikryjeme a cibulky dusíme na mírném ohni 15 minut dozlatova. Pánví občas potřeseme.
Když je maso křehké přidáme cibulky a pokrm dusíme ještě 15 minut. Maso a cibulky vyjmeme a udržujeme teplé. Z povrchu šťávy sesbíráme kovovou naběračkou co nejvíce tuku, šťávu přecedíme do mísy a zeleninu necháme na cedníku.
Maso nakrájíme, upravíme spolu s cibulkami a zeleninou na talíř, přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme.
Zdroj: Sovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena