Z droždí, lžičky cukru, trochu vlažného mléka a lžičky mouky připravíme kvásek a necháme jej na teplém místě vzejít.
Do mísy prosijeme mouky, přidáme špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné vychladlé máslo, cukr, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C a dva plechy vymažeme tukem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme kulatý velký koláč. Na plechu je oba ještě prsty povytáhneme, aby základ koláče byl co nejtenčí. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a ještě necháme nakynout.
Z másla, mouky a cukru zpracujeme rukama drobenku.
Na vykynuté těsto rozložíme ovoce - druh volíme podle chuti nebo dostupnosti - pěkně od středu dokola, pokud kombinujeme více druhů, tvoříme barevné kruhy. Koláče posypeme drobenkou a dáme do trouby upéct.
Chladnoucí ovocné koláče pokapeme rumem a můžeme servírovat.