Toto slané velikonoční pečivo je na povrchu krásně křupavé a přitom uvnitř měkké a vláčné. Pečivo je velmi vhodné i na různé slavnostní příležitosti. Na průřezu je vidět, jak je pečivo nadýchané a pórovité.
Je to velmi chutné, jemné a lehké slavnostní dekorativní pečivo a hodí se k různým nářezům ze salámů, šunce, masu, salátům, studeným mísám, sýrům, domácí tlačence, zabíjačkovým dobrotám, paštikám, plněným vejcím, různě plněné zelenině, sytým polévkám, gulášům nebo samostatně s máslem a se sklenicí mléka nebo čaji. Kdysi toto pečivo pekla moje drahá dobrá babička na Velikonoce.
Jidáše a jidášky: Upečte si na Velikonoce symbolickou pochoutku. Přináší ochranu!
Připravují se na Zelený čtvrtek a jejich tvar odkazuje na provaz, na kterém se podle biblického příběhu oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Sladké kynuté jidáše jsou naproti tomu oblíbené sladké a nadýchané pečivo, které je tradičně spjato s Velikonocemi.

KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Velikonoce nejsou jen pomlázka a barvení vajec – jsou také svátkem výjimečných pokrmů. Velikonoční stůl hraje barvami a voní po čerstvém pečivu a jarních bylinkách. Připravili jsme pro vás kulinářský kvíz, který Vás zavede do velikonoční kuchyně u nás i v zahraničí. Poznáte tradiční velikonoční speciality? Otestujte se!

Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena