Veganský perník

Recept na perník bez medu, vajec a mléka. Chuť je jiná, ale taková, že se po perníku jen zaprášilo. Je nepopsatelně lahodný a sladký s nahořklou melasovou koncovkou, navíc každé sousto chutná jinak.


3.02x
60 min

Postup přípravy

Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Čokoládu a ovocný chlebíček nakrájíme na malé a různě velké kousky. Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku, přidáme cukr, vanilkový cukr, čokoládu, ovocný chlebíček, vanilkový cukr a sušené pohankové mléko.

V kastrůlku smícháme vodu, olej, datlový sirup a rum. Vše vlijeme do moučné směsi a teprve nyní přidáme melasu a přímo ji rozmícháme v těstě, protože se špatně rozpouští. Vody je potřeba trochu víc než 1 hrnek, přidáváme ji po troškách, až je těsto husté jako na lívance. Vše důkladně vymícháme.

Těsto na veganský perník vlijeme na plech a pečeme asi 40 minut.

Upečený veganský perník ihned potřeme datlovým sirupem a posypeme práškovým cukrem. Nakrájíme na kostky a podle chuti podáváme.

Poznámka: Perník lze upéct jen z 500 g polohrubé mouky, semolinová mouka není potřeba. Místo ní lze přidat celozrnnou pšeničnou mouku, pokud ji máme doma.
user-icon

autor Kkuli


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Veganský perník

Zpět na recept