Veganský guláš na pivě

Měla jsem kdysi ráda recepty s masem na pivě. Zkusila jsem vymyslet stejnou chuť ve veganské verzi a donesla jsem ochutnat i do práce - guláš chutnal všem neveganům, takže je prudce jedlý.


5.04x
45 min

Postup přípravy

Nejdříve si uvaříme sojové plátky. Lze použít i sojové kostky či nudličky, ale mám vyzkoušeno, že chuť plátků je nejlepší. Postupujeme takto - do 1,5 l vody dáme zeleninové bujony, sojovou omáčku, 1 dl piva a pikantní koření na gril, ale lze použít i jiné koření s chilli. Jakmile začne voda vařit, vhodíme do vody sojové plátky a vaříme 20 minut, poté je v nálevu necháme vychladnout. Připravuji si takhle plátky i den dopředu.

Cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme. Na kostičky nakrájenou cibuli zároveň s na nudličky pokrájenou mrkví a kmínem necháme zpěnit na oleji. Přidáme česnek, majoránku, červenou papriku, sojové plátky pokrájené na proužky a trochu vody, společně 5 minut dusíme. Jakmile je mrkev měkká, přidáme 1 dl piva a čertovskou omáčku, necháme vařit 5 minut a pak zahustíme trochou strouhanky a hrubé mouky na požadovanou hustotu. S knedlíkem dělám guláš řidší, s bramborovou kaší dost hustý.

Veganský guláš na pivě je výborný i jako příloha k rýži, nebo s rýží smíchaný jako rizoto, ale není špatný ani s kuskusem. Mrkev do guláše nestrouháme, ale krájíme na kolečka a pak na nudličky. Od té doby, co jsem zjistila, že to JE rozdíl, už struhadlo skoro nepoužívám. Pivo volíme pečlivě, některé druhy piva dělají guláš nahořklý, nebo prostě v guláši divně chutnají. Chce to vyzkoušet. Pokud si sojové plátky nachystáme den dopředu, je to velmi rychlé jídlo, protože plátky už jsou vařené a zelenina s cibulí je podušená během chvilky.

Veganský guláš na pivě doporučuji vyzkoušet i pro masožravce, je opravdu velmi chutný.
user-icon

autor Kkuli


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Veganský guláš na pivě

Zpět na recept