Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojový granulát a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařený sojový granulát necháme až do zchladnutí v nálevu.
Brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou. Po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky.
Zároveň dáme vařit 2 středně velké umyté červené řepy. Vaříme asi hodinu a půl, až jsou měkké. Pokud si uvaříme granulát, řepu a brambory večer - pak je to po příchodu z práce velmi rychlé jídlo.
Veganskou smetanu přendáme do misky, přidáme 1 dl vody a lžíci hladké mouky. Vymícháme hladké těstíčko. Veganský sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Nachystáme si elektrický sekáček. Cibuli, květák, menší papriku a feferonky očistíme, nakrájíme na větší kostky a v sekáčku asi 5 vteřin sekáme. Zelené natě nakrájíme na proužky. Do mísy na jemném struhadle nakrájíme červené řepy, přidáme mírně vymačkané sojové maso, natě a na zrníčka rozsekanou zeleninu. Přisypeme psylium, případně trochu mouky, přidáme koření, prolisovaný česnek, kečup a hořčici a jemně dochutíme solí.
Středně velký plech vytřeme olejem, dno poklademe plátky vařených brambor, na ně rozprostřeme masu z červené řepy a pokryjeme další vrstvou brambor. Navrch nalijeme smetanu a nastrouháme veganský sýr. Na fotce je typ čedar, ale může být i jiný druh.
Veganské zapečené brambory pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 30 minut.
Ještě teplé zapečené brambory podáváme jako hlavní chod na oběd či večeři.