Ze všeho nejdříve smícháme mouku, cukr, pudink, vanilkový cukr, sušené pohankové mléko a kypřící prášek. Místo pohankového mléka lze použít i sušené mléko z ovesných vloček.
V druhé nádobě rozmačkáme vidličkou dva banány a tofu, přidáme vodu a olej a rozmixujeme ručním mixérem. Do hmoty nalámeme čokoládu, můžeme přidat i kousek banánu či kandované ovoce, zamícháme a vlijeme do moučné směsi. Těsto na veganskou buchtu dobře promícháme.
Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem, případně formu vymažeme a vysypeme. Veganskou buchtu pečeme pomalu asi hodinu na 160 - 170 °C. Doba pečení záleží na velikosti formy - na větším plechu je slabší vrstva propečena dříve, v bábovkové formě je potřeba zvolit nižší teplotu a péct déle.
Veganskou buchtu necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme podle chuti.
Na odměřování použijeme klasický 250 ml hrnek, ale protože všechny ingredience jsou na hrníčky, je to vlastně jedno - pokud použijme větší, přidáme až o jeden banán navíc.