Třetinu teplého mléka nalijeme do hrnečku, rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru i mouky. Lehce promíchneme a necháme v teple vzejít kvásek.
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do světlé pěny. Přimícháme kvásek a postupně mouku a zbylé mléko. Nakonec vmícháme tvaroh a těsto necháme v teple hodinu kynout.
Poté na pomoučeném vále z těsta vyválíme silnější plát a pomocí skleničky (6cm) vykrajujeme kolečka. Vdolečky přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
Rozpálíme vyšší vrstvu oleje a vdolky postupně usmažíme dozlatova.
Borůvky očistíme, vložíme do mixéru, přidáme vanilkový cukr a promixujeme. Přilijeme dvě lžíce smetany a ještě promícháme. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha.
Usmažené vdolky ozdobíme šlehačkou, kuličkami celých borůvek a přejileme borůvkovou omáčkou.
V zimě můžeme na vdolky s borůvkami použít i balíček mražených borůvek.