Vánoční stromeček

Stomečky patří k tradičnímu českému cukroví. Pečou se z křehkého (lineckého) těsta. Můžete je však vykrajovat i z jiného těsta.


3.1347x
90 min

Postup přípravy

Mouku s cukrem prosijeme na vál. Přidáme změklé máslo a žloutky. Pod horkou vodou opláchneme citron a kůru z něj nastrouháme do těsta.



Vše zpracujeme na hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme v ledničce odpočinout.



Odpočinuté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj hvězdičky různých velikostí. Čím více velikostí hvězdiček, tím vyšší stromeček bude. Vykrojené hvězdičky skládáme na plech a pečeme při 170 stupních, dokud těsto nezačne růžovět.



Upečené hvězdičky necháme vychladnout. Stromeček skládáme z hvězdiček. Vrstvíme je - zespodu největší až po nejmenší úplně nahoře. Jednotlivé hvězdičky můžeme přilepit marmeládou (samozřejmě marmeládu mažeme na hvězdičky zezdola). Když chceme stromeček vyšší, použijeme místo marmelády čokoládu(rozpuštěnou). Vrstvíme - velká hvězdička, kapka čokolády na ni přilepíme menší hvězdičku, opět kapka čokolády, opět přilepíme menší hvězdičku a stejným způsobem pokračujeme až k nejmenší.



Hotové stromečky můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čokoládou.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánoční stromeček

Zpět na recept