Vaření.czReceptyVánoční perníkový dort s oříšky a karamelem

Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem

Můj recept na fantastický vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem.


2.832x
90 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
2 ksvejce
80 gmáslo
60 grozinky
4 lžícecukr moučka
1 lžičkacukr krystal
150 mlvlažné mléko
90 gmandlové lupínky
30 gčerstvé droždí
400 ghladká mouka extra special 00

poleva

60 gmáslo
6 lžicmed
1.5 lžícecukr moučka
100 glískové oříšky

na potření

30 gmáslo

směs

1.5 lžícecukr krystal
1 lžičkaperníkové koření

Postup přípravy

Do hrnku dáme cukr moučka, máslo a špetku soli, za stálého míchání přivedeme do varu a necháme směs zchladnout, až bude vlažná. Do mísy dáme hladkou mouku, do jamky v mouce nadrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme 15 minut kynout kvásek. Když kvásek vykyne, přidáme v teplé vodě namočené, scezené a odkapané rozinky, mandlové lupínky, vejce a 100 ml vlažného mléka s rozpuštěnou máslovou směsí a vytvoříme poloměkké, hladké, nelepivé a pružné těsto. Vypracováváme, dokud se na povrchu těsta nezačnou tvořit bubliny, těsto potom přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout. Připravíme karamelovou polevu. Do hrnce dáme máslo, tekutý med, cukr moučka a nahrubo drcené neoloupané lískové oříšky i se slupkou a pomalu zahříváme a mícháme, až se vytvoří okolo oříšků karamel. Dno dortové formy obalíme pečícím papírem. V misce smícháme 1,5 lžíce cukru krystal s lžičkou perníkového koření. V hrnku rozpustíme polévkovou lžicí másla. Vykynuté těsto na pomoučněné desce rozvalíme do obdélníku o tloušťce těsta 0,5 cm. Těsto potřeme rozpuštěným máslem tak, aby po obvodu zůstal 1,5 cm široký volný pás. Na máslo rovnoměrně rozetřeme perníkové koření smíchané s cukrem a stočíme napevno do závinu. Závin pokrájíme ostrým nožem na válečky o šířce asi 3 cm. Do dortové rozkládací formy o průměru 24 cm, kterou jsme vystlali pečícím papírem, nalijeme směs karamelu s nahrubo drcenými lískovými oříšky. Na karamelovo-oříškovou směs poskládáme na stojato naplněné válečky těsta, až zaplníme celou dortovou formu. Pokud bude někde mezera, to nevadí, protože během pečení se válečky těsta spojí. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 45 minut. Karamel se nám zvedne i na boky dortu, proto když upečený dort vybereme z trouby, necháme dort ve formě na plechu zchladnout, ale ne vychladnout, potom bychom ho nemohli z formy vybrat. Když je dort ještě trochu teplý, odstraníme boky formy, dort obrátíme nahoru dnem na podnose, odstraníme dno formy, stáhneme opatrně pečící papír z povrchu formy a necháme dort úplně vychladnout, aby karamel ztuhl. Dort potom krájíme ostrým zahřátým nožem na porce. Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem podáváme ke kávě i čaji. Je to velmi chutný vánoční kynutý dort, vhodný také ke snídani a jako pohoštění pro návštěvy. Dort je pěknou a velmi chutnou ozdobou svátečního vánočního stolu.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Ostatní
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena