- Domácí vykrmenou kachnu dočistíme. Kachnu dobře nasolíme zevnitř a zvenčí, odložíme na 48 hodin do chladu, aby sůl pronikla skrz naskrz.
- V den přípravy vyjmeme kachnu z lednice 1 hodinu před pečením a necháme volně aklimatizovat na pokojovou teplotu.
- Mezitím zbavíme kyselejší jablka jádřince a stopky, omyjeme je a překrojíme na poloviny.
- Kachnu posypeme zevnitř i zvenčí celým kmínem, kůži propícháme vidličkou, aby se lépe vypékal tuk během pečení.
- Kachnu vložíme prsy nahoru do suchého pekáčku, břišní dutinu vyplníme jablky, pekáč přikryjeme dalším pekáčem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 120 °C. Kachnu pečeme celých 5 hodin přikrytou, nepřeléváme ji výpekem a ani nekontrolujeme zrakem.
- Po této době pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme pěkné hnědo-červené barvy a do křupava.
- Kachnu necháme odpočinout asi 30 minut na desce přikryté alobalem, poté ji naporcujeme.
Takto připravená vánoční kachna má měkké a šťavnaté masíčko, které se lehce odděluje od kosti, krásně do křupava vypečenou a křupavou kůžičku a velké množství vypečeného tuku, který slijeme do hrnečku.
Během pečení si připravíme těsto na knedlíky a připravíme karamelové zelí.
- V míse promícháme mouku se solí, do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka smíchaného s vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
- Když kvásek vykyne, přidáme vejce se zbylým vlažným mlékem a vypracujeme poloměkké pružné a hladké těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Než těsto na knedlíky vykyne, připravíme si karamelové zelí. V hlubším hrnci rozehřejeme domácí vepřové sádlo, orestujeme na něm pokrájenou cibuli do sklovita, přidáme cukr krystal a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jantarovo-hnědý karamel podlijeme asi 100 ml studené vody a necháme ho rozpustit.
- Přidáme pokrájené a vodou propláchnuté domácí kysané zelí, které osolíme, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, jeden bobkový list, lžičku celého kmínu, promícháme a dusíme na středním plameni nepřikryté na al dente - asi 20 minut.
- Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Hotové zelí ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, aby mělo příjemnou sladkokyselou chuť.
- Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme 2 knedlíky přibližně stejné velikosti, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple asi 15 minut ještě kynout.
- Mezitím přivedeme ve velikém hrnci osolenou vodu do varu, do vroucí vody vložíme vykynuté knedlíky a trochu je nadzvedneme od dna špachtlí, aby ve vodě plavaly.
- Když voda znovu začne vřít, polopřikryté pokličkou vaříme prudkým varem na silném plameni bez otáčení asi 15 minut. Dáme dolů pokličku, uvařené knedlíky vybereme pomocí špachtle a položíme na desku.
- Knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se odpařily a ještě teplé je pokrájíme bílou nití na plátky.
- Na talíře položíme plátky knedlíků, přidáme karamelové červené zelí a porci upečené kachny. Vánoční kachnu s karamelovým červeným zelím a domácím knedlíkem podáváme jako slavnostní hlavní chod.