Oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme do misky. Do misky přidáme moučkový cukr, máslo, polohrubou mouku a vanilkový extrakt. Pořádně promícháme, dokud z toho nevznikne pevnější směs, kterou uložíme na 10 minut do mrazáku.
Na pečící papír nakreslíme kruh s poloměrem cca 12 cm. Směs z mrazáku naneseme na pečící papír do kruhu. Dáme do rozehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 až 3 minuty, dokud okraje nezačnou hnědnout.
Když vyndáme vafle z trouby, sundáme je z pečícího papíru.
Na vafle pokládáme 1 mm široké kousky banánu (nebo jiného ovoce). Další banán rozmixujeme na kaši a dáme do druhé mísy, případně použijeme jiné ovoce. Do druhé mísy dáme i smetanu na šlehání.
Po vyšlehání naneseme smetanovo-banánovou směs na vafle tak, aby zakryla pokladené banány. Na závěr dozdobíme ovocem.
Vanilkové vafle se šlehačkou a ovocem podáváme podle chuti.
Ilustrační foto: Pixabay.com