Recept na přípravu uzených kuřecích stehýnek s výbornou omáčkou z cibule a bílé papriky. Pokrm podáváme jako hlavní chod.
2 ks | uzená kuřecí stehna |
300 g | cibule |
1 ks | bílá paprika |
1.5 lžíce | hladká mouka |
2 lžíce | mletá sladká paprika |
450-500 ml | voda nebo zeleninový vývar |
1 ks | bobkový list |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
sůl | |
podle chuti | |
čerstvě mletý černý pepř | |
mleté chilli koření |
Větší bílou papriku očistíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na drobné kostičky. Několik kousků odložíme stranou na ozdobu. Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo a orestujeme na oleji dozlatova. Poté přidáme papriku, vše krátce zprudka orestujeme a zaprášíme moukou a mletou sladkou paprikou. Jakmile mouka s mletou paprikou vzkypí, přilijeme za stálého míchání studený vývar, nebo vodu.
Do takto připraveného základu vložíme uzená stehna, přidáme bobkový list a na mírném teple, zakryté, dusíme asi 30 až 40 minut doměkka. Potom stehna vyjmeme a uchováme na teple. Z omáčky odstraníme bobkový list a ponorným mixerem ji rozmělníme dohladka a podle chuti přisolíme, opepříme, případně přidáme i chilli.
Dušená uzená kuřecí stehna rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme kousky papriky a podáváme. Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory, ale výborné jsou i těstoviny.
Nakládání a solení masa před vyuzením
Na procházkách vás už možná leckde pošimrala v nose nezaměnitelná vůně. Jak by ne, podzim je tu, a tak konečně nastal čas roztopit udírnu. Vždyť není nad voňavé uzené, zvlášť po náročné podzimní údržbě zahrady. Uzení patří k nejstarším způsobům konzervace masa, provádí se teplým nebo studeným kouřem. Po této tepelné úpravě a zároveň efektivní konzervaci, kdy je maso trvanlivější, získává specifickou a nezaměnitelnou chuť, barvu i vůni.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena