Úžasný Pita chléb

Recept na chutný pita chléb, který se vám určitě povede.


3.79x
45 min

Postup přípravy

Kvasnice rozdrobíme do mísy, přidáme špetku cukru a zalijeme trochou z uvedeného množství vlažné vody. Vše promícháme na hladkou kaši. Pokud máme opravdu čerstvé kvasnice, kynutí kvásku můžeme přeskočit.

Kvásek zalijeme zbytkem vody, přidáme olivový olej, postupně přisypeme mouku a sůl a promícháme, poté ještě trochu vypracujeme rukama v hladké, pružné, ale nelepivé těsto. Těsto na pita chléb necháme kynout na teplém místě alespoň 45 minut. Pokud těsto stále lepí, přidáme trochu víc mouky.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 3 - 4 části, a to podle toho, jak velké pita chleby chceme. Já udělala 4 pita chleby, v průměru měly 16 - 17 cm.

Každý kousek těsta vyválíme na kulatou placku tlustou 0,3 - 0,5 cm a každou z nich umístíme na samostatný kus pečícího papíru. Necháme kynout ještě aspoň 15 minut.

Začneme si předehřívat troubu: Zpracovat toto těsto je hračka, ovšem pamatujme na to, že celý úspěch spočívá hlavně na postupu pečení a vysoké teplotě trouby. Pita chléb se totiž správně peče v peci a aby se nám v něm i v domácí elektrické troubě udělaly ty správné dutiny, je potřeba ho péct prudce ve velkém žáru. Já jsem si troubu předehřála na 230 stupňů na horkovzdušný program s horním ohřevem.

Tip: Placky jsem pekla na pečícím papíru přímo na mřížce, pokud ale chceme péct na plechu, dáme ho do trouby už při předehřívání, aby se taky ohřál. Pokud dáme do trouby placku se studeným plechem, trouba s při tom ochladí a je možné, že se placky správně nenaběhnou. Pita placky pečeme po jedné, každou asi 6 - 8 minut dozlatova.

Po vyjmutí z trouby píchneme do chleba nožem, aby vyšla pára. Poté pita chléb vložíme do misky vyloženou utěrkou a přikryjeme také utěrkou. To zamezí přílišné křupavosti, aby se hned při kousnutí pita chléb nerozpadal.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Úžasný Pita chléb

Zpět na recept