Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky zbavíme jadřinců, rajčata rozpůlíme a zbavíme měkkých středů. Papriky spolu s cuketou, rajčaty, cibulí a feferony nakrájíme na menší kousky. Lepší je použít směs paprik a kapie v poměru 1:2.
Zeleninu vsypeme do většího hrnce a spolu s kořením a ostatními surovinami ji dusíme do poloměkka na směsi obou olejů. Poté směs v hrnci nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem a odkryté svaříme na požadovanou hustotu. Základ na pastu osolíme a za horka plníme do zavařovacích skleniček. Ty necháme vychladnout víčkem dolů.
Chceme-li mít jistotu, že univerzální cuketová pasta vydrží celý rok, druhý den po zavíčkování ji sterilujeme 15 minut při 90 °C.
Univerzální cuketovou pastu používáme podle potřeby a chuti.