Připravíme si veškeré suroviny. Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme společně s trochou soli, můžeme jej i prolisovat. Kopr opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nasekáme najemno. Ale pokud kopr nemáme v oblibě, můžeme ho i vynechat.
Do mísy dáme nastrouhanou okurku, z níž jsme vymačkali šťávu, rozetřený česnek, doplníme hustým řeckým jogurtem a společně dobře promícháme. Podle potřeby tzatziky dosolíme a dochutíme pepřem a bílým vinným octem. Nakonec zlehka zakápneme kvalitním olivovým olejem.
Připravený salát tzatziky necháme před podáváním hodinu odležet, aby se chutě dobře prolnuly.
Vychlazené tzatziky servírujeme jako přílohu, předkrm a s pečivem i jako hlavní chod.
Správný název receptu: Tzatziki
Foto: Vojtěch Leman