Z mouky, cukru, vanilkového cukru, prášku do pečiva a špetky soli zhotovíme sypkou směs.
Troubu předehřejeme na 170°C a hlubší plech vymažeme tukem.
Do velké mísy dáme tvarohy - ne tvarohy z vaničky!, mléko, vejce, cukr, vanilkový pudink, citronovou kůru, špetku muškátového oříšku a nejlépe elektrickým šlehačem vytvoříme hladkou hmotu, do které nakonec vmícháme rozinky.
Na připravený plech nasypeme 2 hrnky sypké směsi, na kterou nalijeme tvarohovou hmotu a tu zasypeme zbytkem sypké směsi. Koláč zacákáme rozehřátým tukem.
V předehřáté troubě upečeme tvarohový švédský koláč dorůžova.
Po upečení jej necháme alespoň 6 hodin ztuhnout. Ideální je tvarohový švédský koláč večer upéct a ráno jej podávat.