Tvarohový koláč se švestkami

Recept na výborný švestkový koláč s tvarohovou náplní a drobenkou.


0.00x
120 min

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
66 gmáslo
2 ksžloutek
160 mlmléko
0.5 balenídroždí
50 gcukr krupice
1 balenívanilkový cukr
400 gpolohrubá mouka
66 gtuk na pečení

drobenka

50 gmáslo
50 gcukr krupice
70 ghrubá mouka
1 balenískořicový cukr

náplň

2 lžícerum
2 ksžloutek
2 lžícecukr moučka
1 balenívanilkový cukr
250 gměkký tvaroh

náplň 1

švestky

podle potřeby

máslo na vymazání

Postup přípravy

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Máslo s tukem na pečení rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Mléko mírně ohřejeme, dáme do něj sůl, oba cukry a žloutky a všechno důkladně rozšleháme. Do mísy prosejeme polohrubou mouku.

Mléko rozšleháme se žloutky a rozpuštěným tukem, poté vlijeme do mísy s moukou, rozdrobíme do ní čerstvé droždí (lze použít i droždí sušené, to ale přidáme k mouce) a vypracujeme těsto ručně nebo pomocí kuchyňského robota. V případě potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nebylo příliš řídké. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Tvarohovou náplň vytvoříme smícháním měkkého tvarohu z alobalu, žloutků, rumu, cukru moučka a vanilkového cukru. Dále si připravíme drobenku - rozpustíme máslo, které vmícháme do směsi cukru a hrubé mouky. Podle potřeby přidáme cukr nebo mouku tak, aby vznikly hrudky - hmota nesmí držet u sebe, nesmí se lepit.

Těsto vyválíme a přendáme do vymazané koláčové formy nebo na vymazaný plech a roztáhneme po celé ploše. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, na ni rozložíme švestky a posypeme drobenkou. Koláč se švestkami pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut.

Tvarohový koláč se švestkami necháme vychladnout a podáváme jako sladké pohoštění, ale je dobrý i na snídani.
user-icon

autor Elis.h


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tvarohový koláč se švestkami

Zpět na recept