Výborný a zdravý koláč z těsta podobného lineckému. Podle receptu lze použít libovolné ovoce, ale nejlepší je koláč s malinami.
Hodnocení
5.0
/ 5 (7x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Máslo140 g
Žloutek1 ks
Cukr moučka90 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 150 g
Škorobová moučka100 g
Náplň
Máslo50-100 g
Žloutek2 ks
Bílek3 ks
Tvaroh2 kostky
Ovoce
Vanilkový cukr1 balíček
Drobenka
Máslo
Cukr moučka90 g
Hladká mouka 150 g
Podle chuti
Rum
Cukr moučka
Citronová kůra
Postup přípravy
Hladkou mouku smícháme se škrobovou moučkou a prosejeme. Promícháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a spojíme s jedním žloutkem a změklým máslem. Pokud chceme a máme, můžeme přidat i lžíci rumu nebo trochu citronové kůry. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.
Mezitím si připravíme náplň: oba tvarohy smícháme s 50-100 g změklého másla (množství volíme podle tučnosti tvarohu), přidáme dva žloutky a vanilkový cukr. Pokud se nám zdá směs moc hutná, můžeme ji trochu rozředit mlékem. Pokud máme rádi sladší chuť, můžeme ještě přidat trochu cukru moučka. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Ovoce omyjeme a podle druhu případně vypeckujeme či nakrájíme na plátky.
Z cukru moučka, másla a hladké mouky připravíme drobenku.
Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vyšší formy nebo do pekáče. Na těsto naneseme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme při 170-190 °C přibližně hodinu.
Tvarohovo-ovocný koláč z křehkého těsta můžeme podávat hned po vychladnutí, nejlepší je ale nechat jej odležet do druhého dne.