Tvarohové, méně kalorické cukroví z žitné mouky. Sladkost si určujete sami sladkostí marmelády. Recept na neobvyklé cukroví, se kterým určitě zabodujete!
Hodnocení
4.2
/ 5 (25x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Máslo250 g
Celozrnná žitná mouka300 g
Nízkotučný měkký tvaroh250 g
Na ozdobu
Pistácie20 g
Náplň
Meruňková marmeláda100 g
Postup přípravy
Mouku, špetku soli, máslo, tvaroh a žloutek zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Případně přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo. Zabalíme těsto do fólie a necháme asi dvě hodiny odležet v chladničce. Můžeme nechat i do druhého dne.
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 milimetry a vykrájíme potřebné tvary. Kytičky s otvorem na vrchní část a plná kolečka na spodní část.
Troubu předehřejeme na 180 °C, případně na 160 °C horkovzdušnou troubu. Cukroví pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Po vychladnutí slepujeme meruňkovou marmeládou plná kolečka s kytičkami s otvorem a na vrch do otvoru v kytičce nasypeme nasekané nesolené pistácie.
Tvarohové cukroví z žitné mouky podáváme jako vynikající cukroví pro vánoční mlsání.
Komentář k receptu Tvarohové cukroví z žitné mouky
Tvaroh je nutno použít ten co se prodává v celofánu, nikoli z vaničky, ten je opravdu moc řídký. Těsto se pak lepí.
Mouky dávejte tolik, kolik je třeba, tedy o trochu více, tak aby se nelepilo tak moc, ale tvarohové těsto se lepí trošičku vždycky :-) Lepení je způsobeno tvarohem, čím tužší tvaroh, tím méně lepivý, čím studenější, tím lépe.
Mona
Komentář k receptu Tvarohové cukroví z žitné mouky