4 stroužky | česnek | |
- | sůl | |
4 ks | šalotka | |
250 g | žampiony | |
- | pepř | |
2 lžíce | olivový olej | |
6 lžic | hladká mouka | |
700 g | hovězí maso | |
400 ml | červené víno suché | |
250 g | syrový bůček | |
400 g | konzervovaná rajčata | |
1 ks | bouquet garni (bobkový list, tymián, petrželka) | |
1 ks | sušená pomerančová kůra | |
450 ml | hovězí vývar | |
50 g | ančovičky řezy | |
2 lžíce | okapané kapary | |
2 lžíce | červený vinný ocet | |
2 lžíce | nakrájená petrželka |
Ze všeho najdříve si připravíme suroviny. Libové hovězí maso nakrájíme na kousky. Šalotky nakrájíme na kolečka. Prolisujeme česnek. Syrový bůček a slaninu nakrájíme na kostky. Žampiony pokrájíme na plátky. Nakonec pokrájíme i rajčata z konzervy a petrželku.
Hovězí maso, víno, olej, polovinu česneku a šalotku dáme do mísy, promícháme, přikryjeme a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky.
Bůček nebo slaninu vaříme 10 minut ve vodě a potom vodu slijeme. Pak smícháme 4 lžíce mouky a asi 2 lžíce vody a vznikne nám hladká pasta.Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem.
Z hovězího masa slijeme a odložíme marinádu. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v osolené a opepřené mouce. Do kastrolu pak dáme vrstvu bůčku, vrstvu žampionů, rajčat a hovezího masa. Vrstvy střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni a pomerančovou kůru.
Suroviny v kastrolu podlijeme hovězím vývarem a odloženou marinádou. Na okraj naneseme pastu z mouky a kastrol přikryjeme. Pokrm pak dusíme v troubě předehřáté na 160°C 2 a 1/2 hodiny. Ančovičky rozmělníme v hmoždíři s kapary a zbývajícím česnekem.
Do pokrmu vmícháme ančovičky, ocet a petrželku, kastrol znovu přikryjeme a porkm dusíme v troubě ještě 1 až 1 a 1/2 hodiny.
Zdroj: Slovart - www.slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena