Tradiční linecký koláč

S tímto receptem jsem se seznámila v rakouském městě Linz, velice mi zachutnal a od té doby ho pravidelně peču doma.


4.04x
60 min
1×

Ingredience

na potření

1 ksvejce
300 grybízová marmeláda

těsto

150 gmáslo
150 gcukr moučka
250 ghladká mouka
100 glískové ořechy
10 gkypřící prášek do pečiva

podle chuti

vanilka
mletá skořice
citronová kůra
mletý hřebíček

Postup přípravy

Smícháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku s kypřícím práškem na pečení, vejce, nastrouhané opražené lískové ořechy, ale mohou být i neopražené, a podle chuti koření - vanilka, hřebíček, skořice a citronová kůra. Všechno pořádně prohněteme a dáme těsto na půl hodiny do ledničky. Po půl hodině těsto vyndáme a rozdělíme na čtvrtiny a ze tří čtvrtin uválíme kulatou placku asi 1,5 cm tlustou. Placku dáme na máslem vymazaný kulatý plech a potřeme rybízovou marmeládou. Ze zbytku těsta uděláme proužky, které pokládáme na okraje a potom přes koláč tak, aby vznikly mřížky. Koláč nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Tradiční linecký koláč pečeme 40 - 45 minut v troubě při 190 °C. Tradiční linecký koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční linecký koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Rakouská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena