Makarony uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Scedíme je a necháme okapat. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící mísu vymažeme a lehce vysypeme strouhankou.
Cibuli a česnek oloupeme, najemno nakrájíme a společně s bobkovým listem zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rajčata a zvolna vaříme cca 5 minut. Přidáme na tenké plátky nakrájené kuřecí maso, tymián, bílé víno a zakryté vaříme asi 20 minut. Potom ke směsi vsypeme i nakrájené žampiony a povaříme dalších 10 minut.
Kuřecí maso vyndáme a omáčku dál vaříme, dokud nezhoustne. Vyndáme bobkový list a zchladíme. Do omáčky na timballo přidáme vejce, nastrouhaný sýr, petrželku a smetanu. Osolíme a opepříme podle chuti.
Makarony stočíme na dno formy, aby nezbylo volné místo, přelijeme polovinou omáčky, dáme kuřecí maso, zalijeme zbylou omáčkou a stejným způsobem stočíme 2 - 3 vrstvy makaronů. Jemně zatlačíme, aby se omáčka dostala až nahoru. Timballo posypeme sýrem a dáme na hodinu péct.
Timballo po upečení jen rozkrájíme na porce a podáváme na oběd či večeři.