Tagliatelle al Pesto Genovese

Pesto Genovese jedna z nejlahodnějších záležitostí, která se k pastě hodí jako snad žádná jiná.


3.58x
1×

Ingredience

2-3 stroužkyčesnek
2 lžícemáslo
2 hrnkybazalka
0.5 hrnkuparmazán
3 lžícepiniové oříšky
extra panenský olivový olej
1 balíčektagliatelle
0.3 hrnkupecorino romano
hrubozrnná mořská sůl

Postup přípravy

Základem pesta, jakožto všech italských jídel, jsou kvalitní suroviny. Čerstvá bazalka je v tomto případě nenahraditelná. Totéž platí pro kvalitní sýr. Parmazán je celkem běžně k dostání. Pecorino Romano už je ale větší oříšek.

Do řádně osolené vroucí vody vložíme těstoviny. Doba vaření se odvíjí od kvality těstovin. Dražší se budou vařit o pár minut déle. Je důležité, aby těstoviny byly al dente - tedy pevné na skus. Proto doporučuji neodcházet od plotny na moc dlouhou dobu a pořád ochutnávat. Uvařené těstoviny scedíme. Scezené těstoviny nedáváme pod studenou vodu, ale polijeme kvalitním olivovým olejem Extra Virgin, aby těstoviny nebyly suché, a promícháme. Trochu vody si schováme na podávaní pesta.

Natrháme si lístky bazalky. Bazalky by mělo být tolik, abyste lístky napěchovali 2 plné šálky až po okraj. Mně většinou stačí 2 až 3 menší květináče. Bazalku takto natrhanou omyjeme a potom pomocí ubrousku vysušíme, abychom se zbavili přebytečné vody.

Další krok závisí na vybavenosti vaší domácnosti a vaší lásce k vaření. Pesto by se mělo připravovat v hmoždíři, ale pokud nemáte, stačí tyčový mixér. Doporučuji někdy pesto v hmoždíři vyzkoušet, je nezaměnitelná.

Mixér: Vložíme do nádoby bazalku, česnek, který si nastrouháme nebo prolisujeme, pioniové oříšky, olej a vše mixujeme. Pokud si chcete udělat zásoby pro případ nouze, nebo náhle návštěvy se zájmem o vaše kulinářské umění, můžete pesto v této fázi zmrazit a skladovat. Dalším krokem tedy je přidání obou nastrouhaných sýru, které pouze vmícháme. Přidáme ještě máslo, které pesto zjemní. Ochutnáme. Podle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Je důležité si uvědomit, že parmazán je sám o sobě velmi slaný. Proto pesto solíme vždy až na konec.

Hmoždíř: Bazalku, piniové oříšky a česnek vložíme do hmoždíře a roztíráme. Když se nám vytvoří kaše, začneme malým proudem přilévat olivový olej a stále mícháme. Nakonec vmícháme oba sýry a máslo, případně dosolíme.

Hotové pesto můžeme před podáváním rozředit 1 - 2 lžícemi vody, ve které se vařily těstoviny. Pesto nikdy neohříváme!

Nakonec tagliatelle smícháme s pestem, lehce posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme.
user-icon

autor K.H


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tagliatelle al Pesto Genovese

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.