Ghee rozpustíme v pánvi nebo kastrolu s poklicí.
Poklici si vezmeme do ruky a do horkého ghee nasypeme hořčičná semínka. Ta začnou pukat a vyskakovat, takže budeme připraveni s pokličkou.
Pánev sejmeme z ohně. Přidáme lístky kari, ločidlo a zamícháme.
Tato směs je vhodná k dochucení dušených jídel, polévek nebo luštěninových pokrmů.
Tadka sa pripravuje bud na zaciatku pripravy jedla alebo na konci ku konecnemu dochuteniu kari. Ide vlastne o oprazanie korenin na ghee a toto je len jeden zo sposobov jej pripravy...sposoby sa lisia len pouzitim inych korenin, pripadne susenej chilli papriky. Ak sa robi Tadka na zaverecne ochutenie kari, po oprazeni korenin sa do ghee a korenin vyleje lyzica kari, ktore ochucujeme, pekne to zasyci a toto vylejeme do hrnca s kari. Premiesame a zakryjeme hrniec natesno asi na 10 min., aby sa chute a vona prepojili.
Jana Machalová
Re: Vysvětlení?
Přesně tak. U nás se dá taky občas sehnat.
Jana Machalová
Re: Vysvětlení?
Ghee je indické trvanlivé máslo, je to přepuštěné máslo, má vyšší bod tání, takže je oblíbenější než klasické máslo. Také se mu říká ghí. Ločidlo (alias čertovo lejno) je aromatická pryskyřice kořene Ferula asafoetiada. Má hořkou chuť a dá se běžně koupit. V jídlech spíše nahrazuje česnek a cibuli. A nakonec Lístky kari. Ano, kari je známo hlavně jako směs. Avšak listům rostliny Chalcas koenigii se říká kari listy. Často bývá "pletena" s ozdobnou rostlinou. Kari listy jsou lesklé a světle zelené. Také připomínají bobkový list. Rostlina se používá hlavně v indických a asijských kuchyní, kde je běžná. Člověk se učí pořád.