Sytá mozečková polévka pohladí po jazyku a zahřeje v žaludku. Zkuste recept na polévku s mozečkem a osmaženou houskou.
Hodnocení
4.5
/ 5 (12x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Olej10 dkg
Vývar1 a 1/2 l
Hladká mouka 7 dkg
Smetana na vaření1 dl
Mozeček20 dkg
Podle chuti
Sůl
Muškátový květ
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Houska
Na ozdobu
Čerstvá petrželka
Postup přípravy
Mozeček zalijeme teplou vodou, aby šel lépe odblanit. Asi po 15 minutách mozeček odblaníme a jemně nasekáme.
Housky nakrájíme na kostičky a během vaření polévky je osmahneme na pánvi.
Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno.
Mozeček na části oleje nebo másla (asi 1 čtvrtina) osmahneme do sucha, osolíme a opepříme.
Ze zbylého tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, dobře rozšleháme, přidáme pepř, muškátový květ a sůl. Základ zvolna provaříme (nejméně 30 minut). Přidáme smetanu, krátce povaříme a scedíme.
Nakonec do polévky vložíme pokrájený mozeček a znovu povaříme.
Sytou mozečkovou polévku podáváme s osmaženou houskou a ozdobíme nasekanou petrželkou.