Sýrový koláč se šproty

Recept na velmi chutný sýrový koláč z blaťáckého sýru s uzenými šproty a zeleninou. Pokrm můžeme podávat jako chuťovku nebo hlavní pokrm se zeleninovým salátem.


4.622x
90 min
1×

Ingredience

3-4 stroužkyčesnek
2 ksvejce
150 mlsmetana
1 lžíceplnotučná hořčice
2 lžícecitronová šťáva
1 řapíkřapíkatý celer
6-8 kscherry rajčata
1 ksmalá červená cibule
1 konzervauzené šproty
200 gsýr Blaťácké zlato

podle chuti

sůl
2 lžičkysušené oregano
černý mletý pepř

těsto

150 gmáslo
100 mlvoda
150 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka

podle potřeby

1 hrstkapary se stopkou

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto a ostatní ingredience. Z mouky, změklého másla, soli a vody vypracujeme hladké středně tuhé těsto, které odložíme na 30 minut do lednice.

Mezitím oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Stonek řapíkatého celeru oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Uzené šproty a kapary necháme okapat na sítku. Sýr nastrouháme nahrubo a cherry rajčata omyjeme. Ze smetany, vajec, citronové šťávy, hořčice a oregana umícháme směs, do které zapracujeme nastrouhaný sýr.

Troubu předehřejeme na 180 °C a pečící formu vyložíme těstem tak, aby vznikly vyšší okraje. Do korpusu přendáme smetanovou směs se sýrem a vše poklademe česnekem, rybkami, celerem, rajčátky, cibulí a kapary. Koláč vložíme do trouby a zvolna pečeme 35 - 45 minut dozlatova.

Upečený sýrový koláč vyjmeme z trouby a necháme asi 10 - 15 minut odpočinout. Potom ho nakrájíme na porce a podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sýrový koláč se šproty

Zpět na recept