Sýry nastrouháme a vejce mírně našleháme.
Mouku, mletou papriku a 1/2 lžičky soli prosejeme na papír na pečení. V rendlíku rozpustíme máslo, přilijeme vodu a opatrně zahříváme. Když tekutina začíná vřít, vsypeme do ní ochucenou mouku a rychle mícháme vařečkou, až se těsto přestane přichytávat na stěny rendlíku.
Rendlík odstavíme a těsto necháme 5 minut chladnout. Postupně do něj vmícháme vejce - možná nespotřebujeme všechna. Těsto by mělo mít tužší konzistenci, nesmí však být příliš husté. Vmícháme do něj sýr gruyére.
Slunečnicový olej rozehřejeme na teplotu 180-190 °C. Kostička veky zhnědne zhruba za půl minuty. Pomocí dvou lžiček tvarujeme z těsta kuličky, které smažíme 3 - 4 minuty dozlatova. Nadbytečný tuk odsajeme na papírových utěrkách. Hotové sýrové kuličky upravíme na mísu, posypeme nastrouhaným parmazánem a ještě teplé podáváme.
Zdroj:
Rychle a snadno
, edice
100 nejlepších receptů