Švestkový smetanový koláč

Recept na zase trochu jiný švestkový koláč.


5.02x
60 min

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Mouku smícháme s povoleným a na kousky nakrájeným máslem, cukrem a asi 5 cl vody. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.

Mezitím omyjeme zralé švestky, rozpůlíme je a vyjmeme pecku. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Formu o průměru 26 cm vymažeme máslem, vyložíme těstem, které vymačkáme až do okrajů formy a dno propícháme vidličkou. Převislé okraje těsta odřízneme. Těsto poprášíme lžící mouky a 2 lžícemi cukru a až poté poklademe švestkami řezem dolů.

V misce rozšleháme vejce, přidáme zbývající cukr, prosátou mouku a smetanu. Směs nalijeme na švestky a můžeme péct.

Švestkový smetanový koláč pečeme přibližně 40 minut, až je povrch zlatavý. Před krájením necháme švestkový koláč dostatečně vychladnout.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Švestkový smetanový koláč

Zpět na recept