Kdo by neznal kupované švédské kuličky. Co si je ale udělat doma po svém a omáčkou?
Hodnocení
3.1
/ 5 (253x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Vejce2 ks
Strouhanka4 lžíce
Mléko150 ml
Cibule1 ks
Hladká mouka 1 lžíce
Hovězí mleté maso200 g
Olej na smažení
Mletý černý pepř
Míchané mleté maso200 g
Omáčka
Máslo1 lžíce
Smetana ke šlehání2-3 lžíce
Bujón1 kostka
Mléko nebo voda300 ml
Postup přípravy
Smícháme strouhanku, hladkou mouku a mléko. Směs necháme odstát asi 10 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do odležené směsi přidáme maso, vajíčko a cibuli a opět pořádně promícháme. Podle chuti směs osolíme a opepříme. Z hmoty tvarujeme malé kuličky.
Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky v něm smažíme dozlatova. Během smažení pánví občas potřeseme, aby se kuličky propekly rovnoměrně.
Když máme kuličky osmaženy, rozmícháme v pánvi s výpekem máslo, přidáme vodu nebo mléko, rozdrobený bujon a vaříme 3 - 5 minut. Omáčku nakonec zjemníme smetanou.
Švédské masové kuličky podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.
Souhlasím. Nechci si hrát na Pohlreicha, ale tento recept je opravdu silný tabák :-)
Martina
Já dělala švédské kuličky poprvé ve Finsku a tam se zásadně pouze peklo v troubě, na smažené bych teda ani neměla chuť, takže já za sebe doporučuji péct v troubě (200°C asi 10 minut - podle velikosti kuliček) a další fígl, který mi poradila jedna kuchařka ve Finsku, je ingredience po smíchání chvíli šlehat šlehačem, hmota se tak pěkně ucelí, zjemní a stane se víc kompaktní, takže pak se z ní dělají kuličky jedna báseň (jo a jinak dávkování nikdy podle receptu nepoužívám, vždy od oka, naštěstí už to v něm mám :-)
Smak
Švédské masové kuličky
Věřím, že to může být dobré, ale prosím, snad to pojmenujte jinak.
jirovcovas
ujde to
tak jsem to vyzkoušela, když se oprostíme od skutečných švédských kuliček, je to dobré syté jídlo (místo bujonu jsem použila sojovku). Ale kdo srovnává s originálem, bude zklamán.
ss
Re: Nevim no...
souhlas, mleka bylo zbytecne hodne, ale jinak prekvapive dobre