Mírně pracnější, ale o to lahodnější jablečný štrúdl.
Hodnocení
4.4
/ 5 (13x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Na ozdobu
Cukr
Na potření
Máslo2 lžíce
Ostatní
Rum
Jablko8 ks
Cukr krupice4 lžíce
Listové těsto1 balíček
Jemná strouhanka4 hrstě
Skořicový cukr1 balíček
Sušené brusinky1 hrst
Podle potřeby
Hladká mouka
Postup přípravy
Brusinky si den předem naložíme do rumu, pokud nestihneme, stačí tak na 2 hodiny. Před použitím je necháme okapat.
Strouhanku opražíme nasucho, přidáme oba druhy cukru, promícháme a necháme vychladnout. Jablka rozčtvrtíme a vyřízneme jádřince.
Listové těsto si rozdělíme na poloviny. První část těsta rozválíme na mírně pomoučněném vále na tenkou placku (pokud možno do obdélníku), posypeme polovinou pražené strouhanky a nastrouháme polovinu jablek tak, aby zůstala pouze slupka. Na jablka nasypeme polovinu brusinek, těsto svineme a okraje opatrně, ale důkladně zahneme dospod. Štrúdl přeneseme na plech (dávám i pod štrúdl pečící papír) a povrch lehce potřeme rozpuštěným máslem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta.
Sváteční štrúdl vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do zezlátnutí.
Ještě teplý štrúdl posypeme cukrem (dle chuti vanilkovým, skořicovým či moučkovým). Sváteční štrúdl krájíme, až úplně vychladne.