Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a špetku soli. Prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva a směs opatrně promícháme se žloutkovým základem. Z bílků se špetkou soli vyšleháme hustý sníh. Špetka soli pomůže sněhu zadržet více vzduchu. Do vyšlehaného sněhu ještě zašleháme 2 lžíce cukru a sníh vmícháváme do dortového těsta.
Formu si vymažeme máslem a na dno dáme pečící papír. Půl těsta vlijeme do formy a druhou půlku promícháme se 3 lžícemi kakaa. Kakaové těsto nalijeme na těsto ve formě.
Dortový korpus dáme péct na 45 minut do trouby předehřáté na 160 °C.
Jako krém si připravíme mascarpone, který osladíme cukrem moučka. Krém natřeme na rozpůlený vychladlý korpus a posypeme borůvkami či malinami. Krém uhladíme po stranách a celý dort polijeme vrstvou čokoládové polevy. Dort necháme vychladit a ozdobíme hoblinkami čokolády.
Sváteční dort s mascarpone servírujeme jako delikátní zákusek k různým svátečním příležitostem.