Zázvor oloupeme a nastrouháme, chilli papričku nakrájíme a rozemneme. Všechny suroviny mimo kapra dáme do hrnce a přivedeme k varu. Vložíme rybu a za deset vteřin ji zase vyjmeme. Nevaříme!
Po vyjmutí z marinády dáme filet na 1 minutu do studené vody. Poté jej opět vložíme do hrnce s omáčkou, zatížíme talířkem, přiklopíme poklicí a přibližně 12 minut na velmi mírném ohni povaříme. Ryba takto nasákne všechny ingredience. Kapra necháme v marinádě vychladnout a pak jej nakrájíme na proužky.
V kastrůlku zahřejeme ocet, vmícháme sůl a cukr. Mícháme tak dlouho, až se suroviny v octu rozpustí. Směsí ochutíme vychlazenou sushi rýži a promícháme. Do misky dáme trošku octa, zalijeme vodou. V tekutině namáčíme ruce a z rýže vytvarujeme 16 oválných hrudek. Na každou dáme porci vychladlé okapané ryby a mírně ji přitiskneme.
Sushi z českých rybníků podáváme jako netradiční chuťovku.