Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

Velmi chutný tradiční recept turecké kuchyně - masové kuličky v chuťově jedinečné rajčatové omáčce.


3.321x
45 min
1×

Ingredience

omáčka

1 lžičkasůl
50 gmáslo
1 kscibule
500 mlvoda
2 lžícerajčatový protlak
1 lžičkasušená máta
1 lžičkasumac

směs

1 lžičkasůl
1 ksvejce
150 mlvoda
700 gmleté hovězí maso
1 lžičkasušené oregano
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
100 mlbulgur
0.5 lžičkychilli vločky
1 lžičkasumac
1 lžičkaisot paprika

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Mleté hovězí maso dáme do mísy. Středně velký bulgur v misce zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme napučet, dokud nevsákne všechnu vodu. K mletému masu přidáme napučený bulgur, vejce, čerstvě mletý černý pepř, sumac, sušené oregano, isot papriku, chilli vločky, sůl podle chuti a dobře promícháme rukama.

Navlhčenýma rukama vytvarujeme z amsvé směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, které klademe na talíř jemně posypaný hladkou moukou a povrch kuliček také jemně posypeme moukou.

Připravené kuličky postupně opečeme z obou stran na rozehřátém olivovém oleji a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit, orestujeme na něm jemně osolenou posekanou cibuli do sklovita a poté opečeme rajčatový protlak za občasného míchání.

Dále zalijeme asi 500 ml horké vody, podle chuti osolíme a přidáme všechno koření, které je v kuličkách, navíc přidáme sušenou mátu peprnou a do omáčky vložíme opečené kuličky, které mají být ponořené asi do 3/4 ve šťávě. Přikryjeme pokličkou a vaříme na středním plameni 15 minut.

Kuličky potom pootáčíme a vaříme dalších 15 minut, šťáva zatím přiměřeně zhoustne. Masové kuličky budou velmi chutné, šťavnaté, lehoučké a díky bulguru krásně nadýchané. Rajčatová omáčka má úžasnou osvěžující chuť po mátě a je nádherně voňavá po použitém koření.

Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce podáváme horké s česnekovým jogurtem, který si na talíř nabere každý sám. Jako přílohu k sulu köfte přidáme krajíc čerstvého domácího chleba.

Sumac (Sumach) je složený z 35 druhů kvetoucích rostlin rodu Rhus a používá se jako rozemletý prášek z plodů - kostkovice červeno-hnědé až fialové barvy jako koření arabské, turecké či blízko-východní kuchyně. Koření se ním třeba saláty či koláče a hlavně maso, kebab, rýže má citronovou jemně pálivou chuť.

Isot paprika je fermentovaná paprika, která je sušená na slunci. Má mírně uzenou, pálivou a velmi specifickou lahodnou chuť. Vyznačuje se typickou chutí příznačnou pro tureckou kuchyni, lze ji koupit v tureckých obchodech s kořením a tureckými lahůdkami.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Turecká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena