Recept na jednoduchý štrúdl z mouky, tvarohu a tuku.
Hodnocení
4.3
/ 5 (13x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Těsto
Máslo200 g
Hladká mouka 200 g
Měkký tvaroh200 g
Náplň
Jablko
Rozinky
Cukr krupice
Skořice mletá
Vanilkový cukr
Strouhaná citrónová kůra
Mleté ořechy
Postup přípravy
Na vále zpracujeme hladkou nebo polohrubou mouku, tvaroh a tuk v hladké těsto a dáme na chvíli vychladit do ledničky.
Troubu si předehřejeme na 175 °C.
Okrájíme jablka a nastrouháme je nahrubo nebo na plátky.
Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Z poloviny vyválíme tenčí plát, který poklademe nastrouhanými jablky. Doporučuji vymačkat přebytečnou šťávu z jablek.
Jablka posypeme podle chuti skořicí, vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou, strouhanými ořechy a nebo rozinkami.
Plát srolujeme, na koncích stiskneme, aby šťáva nevytékala. Štrúdl z tvarohového těsta několikrát propíchneme špejlí, aby mohla utíkat pára při pečení.
Štrúdl z tvarohového těsta pečeme asi 15 - 20 minut podle typu trouby dozlatova.
Upečený Štrúdl z tvarohového těsta necháme vychladnout a můžeme podávat. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.