Máslo necháme změknout. Vmícháme do ní žloutek, mléko a kakao. Prášek do pečiva s kakaem vmícháme do mouky, kterou v pracujeme do máslové směsi. Vypracujeme hladké tuhé těsto, která dáme do mrazáku ještě více ztuhnout.
Zatím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem a tvarohem. Vmícháme pudink a vanilkový cukr. Z bílků připravíme sníh, který opatrně vmícháme do náplně. Náplň můžeme zpestřit rumem, kávou nebo ovocným sirupem.
Plech vymažeme a vysypeme. Klidně jej můžeme vyložit pečícím papírem. Asi 2/3 tuhého těsta nastrouháme připravený plech, na něj dáme tvarohovou náplň a nastrouháme zbytek těsta. Pečeme v předehřáté troubě mezi 160 - 170 °C asi 40 - 45 minut.
Strouhaný koláč necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Nejlepší je zdobit jej šlehačkou a strouhanou čokoládou.