Středomořská baklava

Tradiční řecká a turecká specialita se tentokrát oblékla do mandlového hávu. Upéci chutnou baklavu není navíc nic složitého, když použijete listové těsto.


3.1253x
90 min
1×

Postup přípravy

V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.

Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce.

Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35-40 minut.

Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.

Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.
user-icon

autor Sarkak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Středomořská baklava

Zpět na recept