Pro sterilizaci použijeme okurky střední velikosti 5-12 cm, ty jsou nejlepší. V této velikosti se rychle sterilizují a není třeba je dlouho připravovat. Z 20 kg okurek připravíme cca 50 ks 0,75 l lahví. Nálev v uvedeném množství stačí pro 7 ks lahví 0,75 l.
- Okurky umyjeme, nejlépe ve vaně. Vydrhneme je kartáčem a opláchneme v čisté vodě. Následně je vyndáme do kýblů, aby okapaly.
- Na nálev svařte všechny uvedené suroviny a nechte trochu zchladnout.
- Na dno lahví naskládáme okurky, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, hořčičné semínko, kmín a kopr. Mezi okurky nastrkáme nakrájenou cibuli a mrkev. Kdo má rád ostřejší, může do každé láhve přidat drcené chilli papričky. Připravené okurky zaléváme nálevem a necháváme 1-1,5 cm volného prostoru pod víčkem.
- Lahve zavíčkujeme a naskládáme do sterilovacího hrnce. Sklenice zalijeme teplou vodou a zahříváme. Po dosažení teploty 85 °C udržujeme stejnou teplotu 20 minut a pak lahve se sterilovanými okurkami vyndáme a necháme zchladnout. Sterilované okurky paní Pecháčkové necháme 2 týdny odležet a pak můžeme jíst.