Domácí bezinková šťáva do míchaných nápojů nebo jen tak s vodou.
Hodnocení
4.4
/ 5 (21x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cukr krupice2 kg
Kyselina citronová5 dkg
Převařená voda2 l
Květ černého bezu15 ks
Citron4 ks
Postup přípravy
Květy černého bezu dvakrát vypereme, celé citrony nakrájíme na kolečka.
Do 2 litrů převařené vody dáme květy bezu, citrony a kyselinu citronovou. Necháme odpočinout 24 hodin. Přes kávový filtr sirup přelijeme, přidáme 2 kg cukru zamícháme.
Necháme alespoň 6 hodin odpočinout a stáčíme do malých lahví.
Šťávu z bezinkových květů uskladníme v mrazáku nebo rovnou ředíme vodou a podáváme.
Dobrý den,
ideální jsou lahve od piva Bernard. Takové ty se zaklapávacím špuntem.
Nemusíte nijak zavařovat těsní samy od sebe a vydrží až do zimy. Dělala jsem to tak minulý rok :-).
Hezký den
martia007
nepropírat květy
Z květů bezu oberu broučky a nečistoty, ale v žádném případě je neperu ve vodě, už vůbec ne dvakrát. To jsem udělala poprvé a šťáva byla mdlá, jelikož se všechen pyl spláchl.
Jiří Viktor k.
Re: Komentář k receptu Šťáva z květu bezinek
Pod do bu konzumace uchovávám láhev v lednici, vždy před použitím pořádně protřepu.Další láhve uchovávám v mrazáku,vydrží do druhého roku,vždaý pořádně protřepat.Usazenina nevadí!!!
Viola Vavříková
Dotaz k filtrování
Jaký "kávový filtr" je myšlen? Ten papírový je schopný propustit chladnou tekutinu?
Moc by nám to pomohlo, nasbíraly jsme hodně a po loňském "patláníčku" se snažím najít lepší způsob :-) Šťáva za to ale stála.
jarmila
doplnění ke šťávě
Dělám stejný sirup a nedávám do mrazáku.Po nalití do láhví dávám nahoru do hrdla láhve trochu alkoholu.Dělám kak už léta a nikdy se mě nic nekazí.