Štafetky jsou česká cukrárenská klasika. Když je připravíte v drobnějších velikostech, získáte výborné vánoční cukroví!
Hodnocení
4.7
/ 5 (51x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Krém
Máslo125 g
Cukr moučka3 lžíce
Mletá káva1 lžíce
Těsto
Bílek140 g
Cukr krupice90 g
Hladká mouka 40 g
Mleté vlašské ořechy40 g
Na ozdobu
Čokoládová poleva
Postup přípravy
Bílky ušleháme s cukrem dotuha.
Zlehka do sněhu vmícháme mouku a oříšky. Vzniklé těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Na krém utřeme máslo s cukrem a přidáme mletou kávu.
Studený plát rozdělíme na dvě poloviny, jednu potřeme kávovým krémem, přikryjeme druhým a necháme ztuhnout. Z ořechového korpusu s krémem krájíme obdélníčky, které z půlky potřeme čokoládovou polevou.
Pokud máte problém se sundáváním plátů z papíru, čistým hadrem namočte papír po celé ploše vodou. V praxi se to tak dělá běžně.
Veronika
Dávka a stupně
štafetky jsme zkoušeli poprvé, dělali jsme trojitou dávku a neumím si představit kolik by toho bylo z té jedné. Bílků jsme spotřebovali 11 (měli jsme velké domácí vejce) - dělali jsme to na 2 plechy. Do krému jsme přidali rum ale málo - jeden panák, takže ho nebylo cítit, příště musíme přidat :) Všem moc chutnali, a ani se nedojedli všechny a už jsme poslouchali přání jak máme upéct další. Jinak pekli jsme je na 180 a dobu nevím, bylo to od oka - bylo poznat když už bylo upečené(pro jistotu jsme zkusili do toho i píchnout jak do bábovky). Těsto se nám zdálo ze začátku hrozně řídké, ale takové má být. Z papíru jsme měli trochu problém to dostat, takže doporučuji to nenechat úplně ztrvdnout, protože pak se nám to trochu lámalo.
petra
Komentář k receptu Štafetky s kávovým krémem
Dobrý den, právě jsem je dodělala a jsou super. Jen jsem do krému přidala ještě trochu whisky (rum jsem neměla) dodalo to tomu lepší chuť.