Do mísy na jemno nastrouháme 2 - 3 brambory, přidáme 2 vejce, osolíme a dále přidáme asi půl kávové lžičky prášku do pečiva. Promícháme a dodáme 200 g hladké špaldové mouky a 200 g hrubé mouky (postačí i obyčejná pšeničná).
Postupně přiléváme vodu (možno napůl s mlékem), ale celkově maximálně 300 ml. Záleží na tom, jak šťavnaté jsou brambory. Celou dobu těsto promícháváme. Těsto nesmí být moc řídké, ani husté a musí krásně držet při sobě, aby šlo protlačovat přes haluškové síto. Kdo to nemá v oku, je dobré vyzkoušet si jednu várku.
Těsto tedy postupně protlačujeme přes síto do vařicí vody. Jakmile špaldové halušky vyplavou, počkáme tak půl minuty a halušky sítkem vybíráme.
Hotové špaldové halušky je dobré promastit lžící sádla a můžeme podávat na všechny známé způsoby.