Opláchnutý díl svíčkové nakrájíme na menši kostky (asi 6 kousků na 1 porci).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme ji do růžova na 2/3 tuku,
přidáme mletou papriku, nakrájené maso a v základu společně podusíme.
Maso osolíme, mírně podlijeme vodou a dusíme pod poklicí do poloměkka.
Pak šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmažíme, podlijeme vlažnou vodou, dobře rozmícháme, přidáme pečlivě opláchnutý citron, nakrájený na tenké plátky, červené víno a maso dusíme doměkka.
Nakonec maso dosolíme a do šťávy přimícháme okurky nakrájené na drobné kostičky a třený česnek, podušený na zbývající 1/3 tuku.
Soljanku ze svíčkové podáváme s různě upravenými brambory, dušenou rýží nebo těstovinami.