Je to jednoduchý recept na vynikající předkrm nebo vegetariánskou večeři.
Hodnocení
4.3
/ 5 (3x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Cibule2 ks
Cuketa1 ks
Rajče3 ks
Hladká mouka 15 dkg
Čínské zelí1/2 ks
Smetana ke šlehání1 kelímek
Okurka salátová1/2 ks
Příloha
Olivový olej
Provensálské koření
Bílý chléb
Postup přípravy
Vezmeme si vyšší pánvičku, na kterou nalijeme olej, a pomalu ho zahříváme. Mezitím si nakrájíme cibuli na menší kostičky, čínské zelí (může být i ledový salát), rajčátka, cuketu a salátovou okurku na středně velké kostky.
Když je olej rozehřátý, dáme na něj nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy. Poté přidáme všechnu zeleninu, promícháme a přikryjeme na 5 - 10 minut pokličkou. Doporučuji občas promíchávat.
Mezitím si nalijeme smetanu do většího hrnečku, nasypeme do ní hladkou mouku a pořádně rozmícháme. Až nám zelenina změkne a pustí šťávu, zalijeme ji předem připravenou smetanou a provaříme na mírném ohni tak 15 - 20 minut. Nakonec osolíme a opepříme.
Deset minut před doděláním zeleniny si připravíme provensálský chléb. Plátky chleba rozpůlíme a jen na jednu půlku nakapeme olivový olej, rozetřeme prsty, posypeme provensálským kořením a přiklopíme druhou polovinou. Takto připravený chléb vložíme do toustovače a zapečeme, dokud nebude dohněda opečený.
Při podávání provensálský chléb opět rozdělíme na původní poloviny - lépe to vypadá a krásně to voní. Na talíř naklademe smetanovou zeleninu a 2 ks křupavých chlebíčků. Smetanovou zeleninu s křupavým chlebem ihned podáváme.