Chutná a nadýchaná příloha k omáčkám, ale i samostatný pokrm. Výborný recept na zajímavé bramborové noky.
Hodnocení
4.5
/ 5 (15x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
podle potřeby
sůl
těsto
1 ks
vejce
1 lžíce
máslo
1 kg
brambory
200 g
bramborová moučka
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, ale nerozvaříme je.
Scezené brambory nastrouháme, případně je umeleme na masovém strojku. Hmotu necháme vystydnout natolik, abychom ji mohli zpracovávat rukama.
Potom hmotu rozdělíme na čtvrtiny, jednu odsuneme a její místo vyplníme bramborovou moučkou. Přidáme žloutek, máslo, podle chuti ještě špetku soli a zpracujeme na hladkou hmotu.
Z těsta tvoříme kuličky, které lehce zploštíme, do každé uděláme ještě prstem nebo rukojetí vařečky dolík.
Ve větším hrnci necháme vařit vodu. Když dosáhne bodu varu, vlijeme do ní půl hrnku studené vody, ve které jsme rozmíchali rovnou lžičku bramborové moučky, hned poté rychle zamícháme. Znovu přivedeme k varu a vkládáme kluski.
Opatrně zamícháme, aby se kluski nepřilepily ke dnu. Na mírném ohni je vaříme přibližně 5 minut.
Slezské kluski jsou výborné jako příloha k různým omáčkám, ale i jako hlavní chod. Kluski můžeme doplnit osmaženou cibulí, polít rozškvařenými škvarky. Kluski se dají také připravit nasladko s ohřátými jahodami nebo malinami, tvarohem, mletým mákem, mletými ořechy či pokapané máslem a posypané kakaem.