náplň | ||
---|---|---|
4 stroužky | česnek | |
2 ks | vejce | |
1 ks | cibule | |
1 ks | chilli paprička | |
250 g | hovězí mleté maso | |
10 ks | černé olivy | |
250 g | mleté vepřové maso | |
podle potřeby | ||
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
sezamová semínka | ||
1 lžička | čerstvý tymián | |
mletý černý pepř | ||
1 lžíce | petrželová nať | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
těsto | ||
80 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
150 ml | zakysaná smetana | |
300 g | polohrubá mouka |
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Ze všech surovin vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu odležet. Mezitím připravíme náplň. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Okapané olivy nakrájíme na kolečka. Chilli papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a nakrájenou chilli papričku. Pak za stálého míchání postupně přidáváme obě mletá masa a vše restujeme tak dlouho, dokud maso není světlé a neodděluje se na kousky. Směs osolíme, opepříme a zvolna dusíme doměkka. Pak k masu vmícháme syrová vejce, která necháme srazit. Do směsi nakonec přidáme bylinky a olivy a náplň necháme zcela vychladnout. Z těsta vyválíme dva tenké pláty, které naplníme masovou směsí, svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem a podle vlastní chuti posypeme solí nebo sezamovým semínkem. Záviny pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Vychladlé slané záviny s pikantním masem nakrájíme na plátky a podáváme jako chuťovku k pivu nebo vínu.
Silvestrovské chuťovky: Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí z talířů dávno před půlnocí.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena